De molen
in ere

Richard van de molen. De molen van Richard.
Richard was vergroeid met de molen. Zijn levenswerk. Vlak na de 2de W.O. kwam Richard met Pol Bilterijst, afkomstig van Tollembeek, met paard en kar, graan halen in de Heetveldemolen. De oude molen was afgebroken en de nieuwe was in opbouw. In tussentijd werd het graan in Deftinge gemalen. Zoals in het liedje had Richard daar bij die molen Judith opgemerkt. Zijn ogen zaten niet in zijn zakken. In 1954 trouwde het jonge paar en Richard kwam in Tollembeek wonen. De molen van Richard en Richard van de molen werden een begrip in de ruime omgeving. Andere molens verdwenen uit het landschap, maar de molen van Richard houdt stand. Vijf jaar geleden was Richard nog aan het werk, zijn kennis aan het doorgeven. De traditie wordt voortgezet. De Pauwelbende komt nog jaarlijks langs. Er wordt nog steeds gemalen. Het rad blijft draaien. Dat zijn we hem verschuldigd.
Dank u, Richard !
Binnenkijken
Industrieel erfgoed
historische vermeldingen
Oude granen
Poulard tarwe
Een nieuwe tarwesoort is gearriveerd. Woensdag 19 januari was Tijs Boelens in de molen. Met Tijs erbij valt er altijd wat te beleven. We hebben samen masteluin en Poulard gemalen.
Masteluin is een mengeling van rogge en tarwe. Eeuwen terug was de wintertarwe vorstgevoeliger dan nu. Vooral in de Kleine IJstijd, tijdens de jaren 1500, mislukten de oogsten door de strenge vorst. In de kerk van St. Martens Lennik werd verkoold graan opgegraven. Het dorp werd platgebrand in 1580, zoals op veel plaatsen in die periode van troebelen. Het opgegraven graan bleek masteluin te zijn. Gezaaid voor de winter beschermt de rogge met zijn breder blad de meer gevoelige tarwe. Wanneer de tarwe toch bevroor, bleef er nog de rogge over. Kwestie van zeker te spelen. Tot 1860 ongeveer was masteluinbrood de voeding voor de middenklasse.
Poulard vertelt een ander verhaal. De Latijnse naam voor Poulardtarwe, Triticum turgidum, verwijst naar emmertarwe, Triticum turgidum dicoccum. Emmertarwe verschijnt na 8500 voor onze tijdrekening eerst nog als wilde plant, daarna gedomesticeerd. Genetisch onderzoek wees uit dat de gedomesticeerde emmertarwe afkomstig is uit de omgeving van Sanliurfa, Zuid-Oost Turkije. Vandaar uit werd die graansoort verspreidt naar het Westen. In 6500 voor onze tijdrekening (VOT) kwam emmertarwe voor in Griekenland, rond 5000 VOT werd het verbouwd in Duitsland. Uit emmertarwe ontwikkelde zich durumtarwe (Triticum durum) en kamut (Triticum turgidum polonicum). Broodtarwe (Triticum aestivum) is een gehybridiseerde tarwesoort en ontwikkelde zich uit gedomesticeerde emmertarwe (Triticum turgidum dicoccum) en een wilde grassoort Aegilops tausschii, tussen 6000 en 5000 VOT rond de Kaspische Zee.
De Poulardtarwe is bijgevolg een ouder neefje van de broodtarwe en bestond voor en naast emmertarwe. Samen met emmertarwe is Poulard naar het Westen verhuisd en in streken zoals Auvergne en Berry tot halfweg de 19de eeuw gekweekt.

Volgens “Les Meilleurs Blés”, een uitgave van Vilmorin uit 1880 (te vinden via www.gallica.fr) (zie ook bovenstaande afbeelding), zijn
Poulardtarwes (Triticum turgidum, L.) gekenmerkt door de vorm van de granen, met een verdikking of een bult, afkomstig uit Centraal Europa. Ze komen voor in streken met een landklimaat, op ruwere bodem. Het zijn grotere en rustiekere granen dan de zachte graansoorten. Het stro is steviger maar de plant struikt minder. Het einde van de stengel buigt naar beneden, zodat de zware en vierkante aar naar de grond buigt. Alle poulards hebben baarden, maar er zijn verschillende variëteiten die bij rijpheid hun baard verliezen. De aar is soms glad, soms behaard. De granen zijn zelden wit, eerder roodachtig en soms bijna glanzend.
Er is een categorie Poulards, het merendeel afkomstig uit Italië, de « pétanielle blanche » is daarvan het type, die de overgang vormen tussen echte poulardtarwe en de harde graansoorten.
De kwaliteit van de Poulardgranen is niet de meest fijne, bij het malen krijgt men veel zemelen, de bloem bevat weinig gluten en is grijsachtig. Een uitzondering vormt de poulard van Australië met een mooie gele korrel.
In Frankrijk wordt Poulard vooral gekweekt in het centrale deel, in de Berry en in Auvergne. Ook in Zuid-Duitsland, in Franstalig Zwitserland, in Lombardijë en centraal Italië vindt men Poulard.
Een ander Frans artikel over Poulardtarwe vertelt dat er nu in Occitanië en in Auvergne experimenten lopen op argrofysiologisch vlak met Poulardtarwe. Er worden 58 verschillende variëteiten Poulard onderzocht op ziekteresistentie. De ziekteresistentie van Poulard is groot.
Een andere vroegere zwakte van Poulardtarwe namelijk het lage glutengehalte, zou nu best een voordeel kunnen zijn. De soort gluten van Poulard zou beter verteerbaar blijken.
Tot 1860 was Poulard de meest gecultiveerde tarwesoort in Auvergne en werd ook gebruikt voor pastas.
Weer een nieuwe spruit uit de oneindige granenfamilie. Wat het leven van de molenaars boeiend maakt !
(Le blé Poulard, variété ancienne ou variété du futur ? Trait d’union Paysan, augustus 2018)
Filmpje over oude granen, gepubliceerd door Wervel vzw
Les blés d'or (Gouden graan, 34 min, 2004) werd in Frankrijk gemaakt in samenwerking met het Réseau Semences Paysannes (Zaad in boerenhanden). De film snuift de sfeer op van een ontmoeting tussen boeren, bakkers, wetenschappers en dietisten over hun gezamenlijke passie: tarwe. Glutenintolerantie, de geschiedenis van tarwe, de oude rassen en de kunst van zuurdesembrood worden op een inspirerende manier aan elkaar gelinkt. De grote agrobiodiversiteit in tarwe en de daaraan gekoppelde kennis is praktisch verdwenen met de genetische erosie in de landbouw de laatste eeuw.
Eenkoorn
Grano Duro
Publicaties
Molens van Galmaarden
Dit boek geschreven door Luc Cromphout en Hubert De Weerdt bevat veel verhalen van Galmaardenaren over hun molens en prachtige foto's. Het biedt een overzicht van bestaande en verdwenen molens in Galmaarden, Tollembeek en Vollezele.
Het boek is te koop in Heetveldemolen en op de dienst Toerisme van Galmaarden. De kostprijs is 12 euro.
De Pajotse Molenvloek
Dit jeugdboek werd geschreven in het kader van het Leaderproject "Water & Wind". In deze publicatie maken kinderen kennis met de molens uit de streek en met het brood bakken.
Molenbox met 8 wandel- & fietsroutes
langs de (verdwenen) molens in Galmaarden
In kader van het project Water en Wind ontwikkelde de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei deze molenbox die je langs het molenverleden van de streek brengen. De molenbox kost 2 euro en is te koop in de molen, Bar Richard
en online via www.erfgoedcelpz.be/water-en-wind