De molen


in ere


Richard van de molen. De molen van Richard.

Richard was vergroeid met de molen. Zijn levenswerk. Vlak na de 2de W.O. kwam Richard met Pol Bilterijst, afkomstig van Tollembeek, met paard en kar, graan halen in de Heetveldemolen. De oude molen was afgebroken en de nieuwe was in opbouw. In tussentijd werd het graan in Deftinge gemalen. Zoals in het liedje had Richard daar bij die molen Judith opgemerkt. Zijn ogen zaten niet in zijn zakken. In 1954 trouwde het jonge paar en Richard kwam in Tollembeek wonen. De molen van Richard en Richard van de molen werden een begrip in de ruime omgeving. Andere molens verdwenen uit het landschap, maar de molen van Richard houdt stand. Vijf jaar geleden was Richard nog aan het werk, zijn kennis aan het doorgeven. De traditie wordt voortgezet. De Pauwelbende komt nog jaarlijks langs. Er wordt nog steeds gemalen. Het rad blijft draaien. Dat zijn we hem verschuldigd.


Dank u, Richard !

Binnenkijken

 Industrieel erfgoed


  • Titel dia

    De Crossley ééncilindermotor van net na de tweede wereldoorlog.  Hij werd gebruikt om de bloemmolen aan te drijven en kon ook, wanneer er gebrek was aan water, de molenstenen en het luiwerk in beweging brengen.

    Knop
  • Titel dia

    Jacobsladders, riemen met bakjes, brengen de granen naar een hogere verdieping.

    Knop
  • Titel dia

    De maalstoel. In de grote ronde houten kist draaien de molenstenen. Wordt aangedreven door waterkracht.

    Knop
  • Titel dia

    Nog eens de maalstoel, van iets verder af.

    Knop
  • Titel dia

    Het valluik waardoor zakken naar boven worden getrokken met de ketting.  Ook aangedreven met waterkracht.

    Knop
  • Titel dia

    De crossley eencilindermotor.

    Knop
  • Titel dia

    De aandrijving van de molen: het water brengt het rad in beweging.  De grote as is ook de as van het waterrad.  Het sterrewiel met de houten tanden brengt een kleiner gietijzeren tandrad in beweging.  Dat zit op dezelfde as van het grote wiel met de platte riem.

    Knop
  • Titel dia

    Door de meelgoot valt het meel vantussen de molenstenen naar beneden.

    Knop
  • Titel dia

    Een detailfoto van het aandrijvingsmechanisme.

    Knop
  • Titel dia

    De regeling van het debiet van het graan via de schuddebak.

    Knop
  • Titel dia

    Houten tanden van het sterrewiel.

    Knop
  • Titel dia

    De goot van de haverwals vroeger.

    Knop
  • Titel dia

    Het sterrewiel en het grote wiel met een platte riem.

    Knop
  • Titel dia

    De weegschaal.

    Knop
  • Titel dia

    Het wieltje om de afstand tussen de molenstenen te regelen.

    Knop
  • Titel dia

    De goot waardoor het stof van de graankuiser naar beneden komt.

    Knop
  • Titel dia

    Het luiwerk, de installatie om zakken op te trekken.  Die bevindt zich op zolder.

    Knop
  • Titel dia

    Op zolder, de activiteitenkalender.

    Knop
  • Titel dia

    Uitzicht van de verdieping vanop de zoldertrap.

    Knop
  • Titel dia

    De graanborstel, laatste etappe in het kuisen van het graan voor het malen.

    Knop
  • Titel dia

    Het valluik om zakken boven te trekken.

    Knop
  • Titel dia

    De werkbank en beitels van Jan Vande Voorde, expert in koekenplanken vervaardigen.

    Knop
  • Titel dia

    Het juffertje en de schuddebak.  Die schudden het graan naar beneden, in de krop en zo tussen de molenstenen.

    Knop
  • Titel dia

    Overzicht van op het verdiep: de maalstoel, de galg, de buil, de silo van de bevochtiger.

    Knop
  • Titel dia

    De graanborstelmachine, een deel van de graankuiserij, wellicht een restant van de vroegere moutmolen.

    Knop
  • Titel dia

    De aandrijving van de cilindermolen.

    Knop
  • Titel dia

    De aandrijving van de cilindermolen, detail.

    Knop
  • Titel dia

    De cilindermolen langs de straatkant.

    Knop
  • Titel dia

    Midget Maxima Roller Mill.  Een bloemmolen van na de tweede wereldoorlog.  Een eerste stap na de traditionele molenstenen naar een mechanische maalderij. Met die molen werd bloem gemaakt.

    Knop

historische vermeldingen


Oude granen


Poulard tarwe


Een nieuwe tarwesoort is gearriveerd. Woensdag 19 januari was Tijs Boelens in de molen. Met Tijs erbij valt er altijd wat te beleven. We hebben samen masteluin en Poulard gemalen.

Masteluin is een mengeling van rogge en tarwe. Eeuwen terug was de wintertarwe vorstgevoeliger dan nu. Vooral in de Kleine IJstijd, tijdens de jaren 1500, mislukten de oogsten door de strenge vorst. In de kerk van St. Martens Lennik werd verkoold graan opgegraven. Het dorp werd platgebrand in 1580, zoals op veel plaatsen in die periode van troebelen. Het opgegraven graan bleek masteluin te zijn. Gezaaid voor de winter beschermt de rogge met zijn breder blad de meer gevoelige tarwe. Wanneer de tarwe toch bevroor, bleef er nog de rogge over. Kwestie van zeker te spelen.  Tot 1860 ongeveer was masteluinbrood de voeding voor de middenklasse.


Poulard vertelt een ander verhaal. De Latijnse naam voor Poulardtarwe, Triticum turgidum, verwijst naar emmertarwe, Triticum turgidum dicoccum. Emmertarwe verschijnt na 8500 voor onze tijdrekening eerst nog als wilde plant, daarna gedomesticeerd. Genetisch onderzoek wees uit dat de gedomesticeerde emmertarwe afkomstig is uit de omgeving van Sanliurfa, Zuid-Oost Turkije. Vandaar uit werd die graansoort verspreidt naar het Westen. In 6500 voor onze tijdrekening (VOT) kwam emmertarwe voor in Griekenland, rond 5000 VOT werd het verbouwd in Duitsland. Uit emmertarwe ontwikkelde zich durumtarwe (Triticum durum) en kamut (Triticum turgidum polonicum). Broodtarwe (Triticum aestivum) is een gehybridiseerde tarwesoort en ontwikkelde zich uit gedomesticeerde emmertarwe (Triticum turgidum dicoccum) en een wilde grassoort Aegilops tausschii, tussen 6000 en 5000 VOT rond de Kaspische Zee.

De Poulardtarwe is bijgevolg een ouder neefje van de broodtarwe en bestond voor en naast emmertarwe. Samen met emmertarwe is Poulard naar het Westen verhuisd en in streken zoals Auvergne en Berry tot halfweg de 19de eeuw gekweekt.



Volgens “Les Meilleurs Blés”, een uitgave van Vilmorin uit 1880 (te vinden via www.gallica.fr) (zie ook bovenstaande afbeelding), zijn

Poulardtarwes (Triticum turgidum, L.) gekenmerkt door de vorm van de granen, met een verdikking of een bult, afkomstig uit Centraal Europa. Ze komen voor in streken met een landklimaat, op ruwere bodem. Het zijn grotere en rustiekere granen dan de zachte graansoorten. Het stro is steviger maar de plant struikt minder. Het einde van de stengel buigt naar beneden, zodat de zware en vierkante aar naar de grond buigt. Alle poulards hebben baarden, maar er zijn verschillende variëteiten  die bij rijpheid hun baard verliezen. De aar is soms glad, soms behaard. De granen zijn zelden wit, eerder roodachtig en soms bijna glanzend. 


Er is een categorie Poulards, het merendeel afkomstig uit Italië, de « pétanielle blanche » is daarvan het type, die de overgang vormen tussen echte poulardtarwe en de harde graansoorten. 


De kwaliteit van de Poulardgranen is niet de meest fijne, bij het malen krijgt men veel zemelen, de bloem bevat weinig gluten en is grijsachtig. Een uitzondering vormt de poulard van Australië met een mooie gele korrel.

In Frankrijk wordt Poulard vooral gekweekt in het centrale deel, in de Berry en in Auvergne. Ook in Zuid-Duitsland, in Franstalig Zwitserland, in Lombardijë en centraal Italië vindt men Poulard.


Een ander Frans artikel over Poulardtarwe vertelt dat er nu in Occitanië en in Auvergne experimenten lopen op argrofysiologisch vlak met Poulardtarwe. Er worden 58 verschillende variëteiten Poulard onderzocht op ziekteresistentie. De ziekteresistentie van Poulard is groot.

Een andere vroegere zwakte van Poulardtarwe namelijk het lage glutengehalte, zou nu best een voordeel kunnen zijn. De soort gluten van Poulard zou beter verteerbaar blijken.


Tot 1860 was Poulard de meest gecultiveerde tarwesoort in Auvergne en werd ook gebruikt voor pastas. 

Weer een nieuwe spruit uit de oneindige granenfamilie. Wat het leven van de molenaars boeiend maakt !

(Le blé Poulard, variété ancienne ou variété du futur ? Trait d’union Paysan, augustus 2018)

Filmpje over oude granen, gepubliceerd door Wervel vzw 

​​​​​​​

Les blés d'or (Gouden graan, 34 min, 2004) werd in Frankrijk gemaakt in samenwerking met het Réseau Semences Paysannes (Zaad in boerenhanden). De film snuift de sfeer op van een ontmoeting tussen boeren, bakkers, wetenschappers en dietisten over hun gezamenlijke passie: tarwe. Glutenintolerantie, de geschiedenis van tarwe, de oude rassen en de kunst van zuurdesembrood worden op een inspirerende manier aan elkaar gelinkt. De grote agrobiodiversiteit in tarwe en de daaraan gekoppelde kennis is praktisch verdwenen met de genetische erosie in de landbouw de laatste eeuw.

Eenkoorn
​​​​​​​Eenkoornmeel & bloem zijn regelmatig te koop in de molen.
Het graan werd geteeld door Francois Xavier Warnitz in Velaines. 
Eenkoorn is een diploïde tarwesoort. Eenkoorn is één van de vroegst gecultiveerde tarwesoorten en wordt gezien als voorloper van emmertarwe, spelt en gewone tarwe. Eenkoorn werd al 8500 jaar voor onze tijdrekening in Zuid-Oost -Aziê gedomesticeerd.
In de omgeving van het italiaanse Brescia wordt Pane di Monococco gebakken van eenkoornmeel en in de Turkse keuken wordt er Bulgur van gemaakt.
Eenkoorn stelt geen hoge eisen aan de grond en is resistent tegen vele schimmelziekten.     
Grano Duro
Nu is er Grano Duro meel en bloem gemalen in de molen. De granen zijn afkomstig van Altamura, Puglia, Zuid-Italië.
Grano Duro is een afstammeling van emmertarwe en wordt gekweekt in streken met een uitgesproken landklimaat of een mediterrane omgeving.
Het brood van Altamura was reeds bekend in de Oudheid. Horatius vermeldt het in zijn Satiren.
Het is nu een erkend streekproduct, zoals bij ons mattentaarten.
Grano duro of durumtarwe is eveneens geschikt om pasta te bereiden.
Beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Publicaties


Molens van Galmaarden 

Dit boek geschreven door Luc Cromphout en Hubert De Weerdt bevat veel verhalen van Galmaardenaren over hun molens en prachtige foto's. Het biedt een overzicht van bestaande en verdwenen molens in Galmaarden, Tollembeek en Vollezele.

Het boek is te koop in Heetveldemolen en op de dienst Toerisme van Galmaarden. De kostprijs is 12 euro.


w.erfgoedcelpz.be/water-en-wind


De Pajotse Molenvloek

Dit jeugdboek werd geschreven in het kader van het Leaderproject "Water & Wind". In deze publicatie maken kinderen kennis met de molens uit de streek en met het brood bakken.

.erfgoedcelpz.be/water-en-wind


Molenbox met 8 wandel- & fietsroutes

langs de (verdwenen) molens in Galmaarden
In kader van het project Water en Wind ontwikkelde de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei deze molenbox die je langs het molenverleden van de streek brengen. De molenbox kost 2 euro en is te koop in de molen, Bar Richard
en online via www.erfgoedcelpz.be/water-en-wind

Recepten


Speltpannenkoeken

Ingrediënten

  • Melk 650 ml
  • Gist 10 gr
  • Suiker 30 gr
  • Eieren (3)
  • Vanille
  • Speltmeel 375gr
  • Zout
  • Boter 180 gr (gesmolten)

In volgorde de grondstoffen goed mengen en laten rijzen tot het dubbel van het beslag.Bakken, ci 20 pannenkoeken


Share by: